Oficjalny serwis Urzędu Miasta w Brzegu

• CTRL (CMD) + powiększenie widoku
  • CTRL (CMD) - zmniejszenie widoku
Data publikacji artykułu: 30 listopada, 2019 Tytuł artykułu

Stanowisko Urzędu Miasta w odniesieniu do uwag mieszkańców ws. nowej organizacji ruchu na ul. Powstańców Śl. i B.Chrobrego

Treść artykułu

W odniesieniu do uwag mieszkańców informujemy, że zgodnie z opisem na przejściu dla pieszych przy ul. Powstańców Śląskich zostanie zamontowany dodatkowy sygnalizator ostrzegawczy z żółtą migającą sylwetką pieszego (skierowany w kierunku nadjeżdżających pojazdów). Ponadto poprzez oznakowanie poziome tj. powierzchnię wyłączoną z ruchu zostanie wykonana „śluza” gdzie bezkolizyjnie (nie blokując skrzyżowania) pojazd będzie mógł przepuścić pieszego na przejściu dla pieszych.

Włączenie się do ruchu z ulicy Powstańców Śl. przy poczcie zawsze wiązało się z postojem kilku cykli, dlatego zasadnym jest skorzystanie z niedawno wybudowanego łącznika pomiędzy ulicą Ofiar Katynia i Władysława Łokietka, w ten sposób można ominąć główne skrzyżowanie Piastowska/ Łokietka np. w dojeździe do dworca. Nieprawdą jest, że po wprowadzeniu ruchu jednokierunkowego na ul. Bolesława Chrobrego przy skrzyżowaniu z ulicą Piastowską będą powstawać korki. W pierwszej kolejności należy zadać sobie pytanie dlaczego tam one powstawały. Było to spowodowane głównie przez pojazdy jadące drogą główną (drogą powiatową ulicą Piastowską i B. Chrobrego od strony sądu), które chciały zjechać do drogi gminnej ul. Bolesława Chrobrego. W przypadku wprowadzenia ruchu jednokierunkowego problem zostanie usunięty ponieważ dodatkowo ruch zostanie rozłożony (osobny pas do skrętu w lewo w kierunku poczty i osobny na wprost w kierunku sądu).

Ponadto należy dodać, że w dobie ciągłego deficytu miejsc postojowych nowa organizacja ruchu przewiduje na drogach jednokierunkowych równoległe miejsca postojowe.

Podsumowując, wprowadzane zmiany zlikwidują problem z włączeniem się do ruchu do drogi głównej ulicy Piastowskiej na skrzyżowaniu z ul. Bolesława Chrobrego i Powstańców Śl. ponadto przybędzie trochę miejsc postojowych.

Powyższe zmiany w organizacji ruchu były wielokrotnie omawiane na posiedzeniach Komisji ds. Organizacji Ruchu Drogowego, bez jakichkolwiek negatywnych uwag. Informuje Michał Wiecha – główny specjalista ds. drogowych w Urzędzie Miasta w Brzegu.

W celu uszczegółowienia wprowadzanych zmian poniżej przekazujemy plany sytuacyjne na przedmiotowych skrzyżowaniach.

Nie zapomnij udostępnić: