Oficjalny serwis Urzędu Miasta w Brzegu

Skróty klawiszowe

  • TAB kolejny element
  • / wyszukiwarka
  • CTRL (CMD) + powiększenie widoku
  • CTRL (CMD) - zmniejszenie widoku
Data publikacji artykułu: 19 lipca, 2013 Tytuł artykułu

Nowe aranżacje wnętrz, czyli remont w Brzeskim Centrum Kultury

Treść artykułu

 
Już widać pierwsze efekty prac. Z foyer zniknęły stare boazerie i lustra. Przywrócono istniejące, a dotychczas zamurowane, dodatkowe przejścia pomiędzy korytarzami a balkonami Sali widowiskowej.
 
– Dzięki temu publiczność nie będzie musiała przeciskać się pomiędzy siedziskami na parterze sali widowiskowej,  aby dostać się na balkony – wyjaśnia Jacek Ochmański, dyrektor Brzeskiego Centrum Kultury. – Foyer ma być miejscem, gdzie widzowie będą miło spędzać czas czekając na występ artystów lub tuż po przedstawieniu. Musi mieć klimat i urok, a nie aranżację rodem z PRL-u.
 
Na razie na parterze BCK uwija się ekipa budowlana. Do gmachu będzie można wchodzić również od strony ulicy Mlecznej, bowiem tam również zostanie uruchomione dodatkowe wejście. W planach jest stworzenie tam małego miejsca do akustycznych koncertów i prezentacji artystycznych.
 
– Zrobiliśmy również gruntowne kompleksowe sprzątanie piwnic i okazało się, że mamy do dyspozycji mnóstwo pomieszczeń, które teraz przeznaczymy m.in. na studnio nagraniowe, garderoby oraz magazyny – dodaje dyrektor.
 
Finał prac planowany jest pod koniec sierpnia. Jak dodaje dyrektor Ochmański, ambicją pracowników ośrodka jest poprawa nie tylko jego wizerunku artystycznego ale również i estetycznego.
 
 

Nie zapomnij udostępnić: