Oficjalny serwis Urzędu Miasta w Brzegu

Skróty klawiszowe

  • TAB kolejny element
  • / wyszukiwarka
  • CTRL (CMD) + powiększenie widoku
  • CTRL (CMD) - zmniejszenie widoku
Data publikacji artykułu: 26 czerwca, 2013 Tytuł artykułu

Brzeskie Centrum Kultury: Inwestujemy w komfort dla publiczności

Treść artykułu

Trwa remont pomieszczeń przylegających do sali widowiskowej domu kultury. Dodatkowo odnawiana jest klatka schodowa prowadząca na balkony.

To dopiero początek remontu, a już pojawiły się pierwsze efekty kulturalno-artystyczne. Za jedną ze ścian znaleziono plakaty z 1964 roku zapowiadające widowiska w domu kultury.
 
– To rarytasy, które stanowią dla nas dużą wartość historyczną. Dlatego będziemy chcieli wykorzystać te znaleziska na wystawach dokumentujących pracę Brzeskiego Centrum Kultury, a wcześniej Brzeskiego Domu Kultury  – mówi Jacek Ochmański, dyrektor BCK.
 
Ochmański dodaje, że remont pomieszczeń przylegających do widowni, czyli foyer (wym. fuaje) ma stanowić początek zmiany wizerunku wewnętrznego domu kultury. Chodzi o to, aby widzowie przychodzący na prezentacje artystyczne czuli się tam komfortowo i ciepło. Jak u siebie w domu. Stąd nowa aranżacja przestrzenna wnętrza i remont klatki schodowej prowadzącej na balkony, właśnie od strony foyer. Do tej pory to przejście było nieczynne, a piętra widowni można było dostać się jedynie przechodząc przez całą salę widowiskową.
 
– Remont potrwa kilka tygodni. Chcemy, by najpóźniej w połowie sierpnia nowe foyer było gotowe. Proszę jednak pamiętać, iż zmieniamy tam dosłownie wszystko. Począwszy od starej boazerii, a na instalacji elektrycznej skończywszy – precyzuje dyrektor Ochmański.
 

 

Nie zapomnij udostępnić: