Skróty klawiszowe

  • TAB kolejny element
  • / wyszukiwarka
  • CTRL (CMD) + powiększenie widoku
  • CTRL (CMD) - zmniejszenie widoku
Data publikacji artykułu: 29 grudnia, 2022 Tytuł artykułu

Zespół jelita drażliwego

Treść artykułu

Zespół jelita drażliwego (irritable bowel syndrome) to choroba spowodowana przewlekłymi i nawracającymi zaburzeniami pracy jelit.

  1. Rozpowszechnienie choroby
  • IBS może dotyczyć średnio ok. 11% populacji światowej.
  • W Polsce może występować u ok. 13% dorosłych.

2. Jakie objawy mogą wskazywać na IBS?

3. Co jest ważne profilaktyce i leczeniu IBS?

  • Posłuchaj koniecznie wypowiedzi lek. Weroniki Juruć z Uniwersyteckiego Szpitala Klinicznego w Opolu, w naszym materiale filmowym #ŚrodazProfilaktyką.
  • ​Wiele cennych informacji znajdziesz w materiałach #ŚrodazProfilaktyką ➡https://www.nfz.gov.pl/aktualnosci/aktualnosci-oddzialow

4. Przyczyny i czynniki sprzyjające występowaniu objawów IBS

  • zaburzenia w składzie i ilości bakterii bytujących w jelitach, czyli tzw. mikrobioty jelitowej. Mogą być następstwem m.in. ostrej infekcji żołądkowo-jelitowej (to tzw. poinfekcyjny IBS);
  • antybiotykoterapia antybiotykami systemowymi, wchłaniającymi się z przewodu pokarmowego i działającymi ogólnoustrojowo, niezależnie od przyczyny ich podania;
  • czynniki psychospołeczne oraz współistniejące zaburzenia emocjonalne. Nagły stres, np. traumatyczne przeżycie lub stres przewlekły związany, chociażby z pracą czy sytuacją rodzinną, często nasila objawy IBS;
  • czynniki dietetyczne – wykazano, że krótkołańcuchowe węglowodany i poliole, łatwo ulegają bakteryjnym procesom fermentacyjnym w jelicie (określono je skrótem FODMAP).

5. W profilaktyce i leczeniu IBS ważne jest:

  • spożywanie regularnych posiłków bogatych w błonnik
  • zrezygnowanie z używek (kawa, alkohol, papierosy)
  • higiena snu
  • ograniczenie stresu.

6. Zalecenia ogólne:

  • Wprowadź żywienie z elementami diety lekkostrawnej,
  • Unikaj potraw obfitujących w tłuszcze, wzdymających oraz żywności wysokoprzetworzonej,
  • Stosuj odpowiednie techniki kulinarne,
  • Obserwuj reakcje swojego organizmu i eliminuj z diety te produkty, które nasilają dolegliwości.
  • Spożywaj posiłki regularnie o stałych porach i w spokoju, unikaj dłuższych przerw między posiłkami.
  • Zadbaj o odpowiednią ilość błonnika w diecie – zależną od dominującej postaci choroby.
  • Pamiętaj o odpowiedniej ilości płynów – pij przynajmniej 2 litry dziennie. Wybieraj wodę oraz inne płyny niesłodzone i bezkofeinowe, co oznacza ograniczenie kawy czy mocnej herbaty. Niewskazane są również napoje gazowane i alkohol.
  • Ogranicz spożycie surowych owoców do 3 porcji dziennie (porcja to 80 g),
  • Zrezygnuj z substancji słodzących, których nazwa kończy się na -ol, jak np. sorbitol, ksylitol, mannitol, erytrytol (zwłaszcza w biegunkowej postaci choroby). Te składniki są dodawane np. do gum do żucia, napojów czy gotowych deserów.
  • Czytaj etykiety, sprawdzaj skład kupowanych produktów przetworzonych i wieloskładnikowych – mogą one zawierać składniki nasilające dolegliwości.

7. Szukasz odpowiedzi:

  • Jak właściwie skomponować posiłek i które stosować techniki kulinarne?
  • Jak realizować dietę FODMAP – produkty niewskazane, przykładowe przepisy?
  • Co z dietą bezglutenową, czy jest rekomendowana osobom z IBS?
  • Aktywność ruchowa – jaką wybrać?
  • Błonnik w diecie – po który warto sięgać?

Odpowiedzi znajdziesz w bezpłatnym e-booku #DietyNFZ ̇ ̇ – ́, , ➡https://diety.nfz.gov.pl/…/materialy/dietoterapia-ebooki/

Nie zapomnij udostępnić: