Skróty klawiszowe

  • TAB kolejny element
  • / wyszukiwarka
  • CTRL (CMD) + powiększenie widoku
  • CTRL (CMD) - zmniejszenie widoku
Data publikacji artykułu: 18 czerwca, 2022 Tytuł artykułu

PIKNIK Z PRODUKTEM POLSKIM – BITWA REGIONÓW

Treść artykułu

„Bitwa Regionów to ogólnopolski konkurs, w którym reprezentacje Kół Gospodyń Wiejskich przygotowują regionalną potrawę według własnej receptury i z rodzinnych produktów. Organizowany już po raz siódmy konkurs jest okazją do zaprezentowania różnorodności tradycji kulinarnych oraz obyczajów regionów Polski. Konkurs od samego początku cieszy się ogromną popularnością, dlatego w tym roku jego formuła została rozszerzona o eliminacje na poziomie powiatów, aby wszystkie KGW miały okazję zaprezentować swoje umiejętności kulinarne. Doskonale wiadomo jak ważną rolę pełnią Koła Gospodyń Wiejskich w lokalnych społecznościach, które są skarbnicą wiedzy o tradycjach i zwyczajach panujących w naszych małych ojczyznach”

Dziś, 18.06.2022r. na Placu Polonii Amerykańskiej w Brzegu odbyły się powiatowe eliminacje, podczas Pikniku z Produktem Polskim – Bitwa Regionów, którego organizatorami są: Gmina Brzeg, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, partnerem są AGRO Ubezpieczenia. W Bitwie Regionów wzięło udział 10 Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu brzeskiego oraz namysłowskiego. Święto folkloru lokalnego, odbywającego się w naszym mieście, swoja obecnością zaszczycili: Zastępca Burmistrza Brzegu Tomasz Filipkowski, Posłanka Violetta Porowska, Wojciech Komarzyński – Dyrektor ARiMR oraz Waldemar Janeczek – Dyrektor KOWR w Opolu.

Nad przebiegiem całego wydarzenia czuwał Dyrektor Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Opolu – Waldemar Janeczek.

Pierwsze miejsce zajęło Samodzielne KGW Chróścina, gospodynie przygotowały „Pymchy gryczane z twarogiem i sosem z lebiody”. Drugie miejsce zdobyło KGW Strzelce Namysłowskie, daniem – „Wołowina z serem, duszona w piwie z ciemnymi kluskami i surówką”. Trzecie miejsce zajęło KGW Przeczów z potrawą – „Cepliny babcine”.

Nagrody w postaci czeków pieniężnych wręczyli: Posłanka Violetta Porowska, Dyrektor KOWR – Waldemar Janeczek oraz Dyrektor ARiMR – Wojciech Komarzyński.

Sobotniemu Piknikowi przyświecała idea promocji polskich, regionalnych potraw oraz wyrobów spożywczych, które można było nabyć na stoiskach promocyjnych Kół Gospodyń Wiejskich.

Wydarzeniu towarzyszyło wiele atrakcji w tym m.in. gry i zabawy dla dzieci oraz występ zespołu tanecznego.

Wszystkim przybyłym na wydarzenie gościom serdecznie dziękujemy i gratulujemy zwycięskim KGW.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nie zapomnij udostępnić: