Ulotka Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego
INFORMACJA DLA POWODZIAN
SŁUŻBA SANITARNO-EPIDEMIOLOGICZNA ostrzega POWÓDŹ sprzyja szerzeniu się CHORÓB ZAKAŹNYCH
Zakaźne schorzenia przewodu pokarmowego szerzą się poprzez
zakażoną wodę, żywność i brudne ręce!
Tylko rygorystyczne przestrzeganie zasad higieny chroni
przed zachorowaniem!
1. WODĘ DO PICIA, płukania owoców i warzyw spożywanych na surowo,do mycia zębów należy ZAWSZE GOTOWAĆ przed użyciem.
Pamiętaj! Wodociągi mogą zostać uszkodzone, woda w studniach
i zbiornikach wodnych nie nadaje się do picia. Po ustąpieniu fali powodziowej wszystkie studnie należy oczyścić i wydezynfekować.
2.RĘCE myć dokładnie wodą i mydłem, czyszcząc również paznokcie pokażdej bytności w ustępie, oporządzaniu zwierząt oczyszczaniu warzyw orazmięsa i jaj.To samo należy czynić przed przystąpieniem do: obróbki produktów przeznaczonych do spożycia, przygotowania posiłków, karmienia dziecka,
pielęgnowania niemowlęcia.
W razie zachorowania należy jak najszybciej zgłosić się do lekarza i poddaćjego zaleceniom.W przypadku konieczności zastosowania szczepień ochronnych należy jaknajszybciej skontaktować się z lekarzem podstawowej opieki zdrowotnej.
NIE JEDZ, ZWŁASZCZA NIE PODAWAJ DZIECIOM PRODUKTÓW, KTÓRE:
-
zostały zalane, a nie są hermetycznie opakowane, nawet jeśli nie wykazują oznak zepsucia.
-
mają zmieniony zapach, barwę, smak lub konsystencję
-
są w widoczny sposób zanieczyszczone lub posiadają obcy chemiczny zapach
-
są w opakowaniach pozbawionych etykiet, w związku z czym mogą być mylnie uznane za żywność, np. trujące oleje mineralne, zabarwione zboża siewne itp.
-
znajdowały się bez szczelnych opakowań w miejscach brudnych – w chlewach, oborach kurnikach itp.
-
są w puszkach o wydętych wieczkach (zbombażowane konserwy)