Skróty klawiszowe

  • TAB kolejny element
  • / wyszukiwarka
  • CTRL (CMD) + powiększenie widoku
  • CTRL (CMD) - zmniejszenie widoku
Data publikacji artykułu: 2 lipca, 2009 Tytuł artykułu

Ulotka Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego

Treść artykułu

INFORMACJA DLA POWODZIAN

SŁUŻBA SANITARNO-EPIDEMIOLOGICZNA ostrzega POWÓDŹ sprzyja szerzeniu się CHORÓB ZAKAŹNYCH

Zakaźne schorzenia przewodu pokarmowego szerzą się poprzez

zakażoną wodę, żywność i brudne ręce!

Tylko rygorystyczne przestrzeganie zasad higieny chroni

przed zachorowaniem!

1. WODĘ DO PICIA, płukania owoców i warzyw spożywanych na surowo,do mycia zębów należy ZAWSZE GOTOWAĆ przed użyciem.
Pamiętaj! Wodociągi mogą zostać uszkodzone, woda w studniach

i zbiornikach wodnych nie nadaje się do picia. Po ustąpieniu fali powodziowej wszystkie studnie należy oczyścić i wydezynfekować.

2.RĘCE myć dokładnie wodą i mydłem, czyszcząc również paznokcie pokażdej bytności w ustępie, oporządzaniu zwierząt oczyszczaniu warzyw orazmięsa i jaj.To samo należy czynić przed przystąpieniem do: obróbki produktów przeznaczonych do spożycia, przygotowania posiłków, karmienia dziecka,
pielęgnowania niemowlęcia.

W razie zachorowania należy jak najszybciej zgłosić się do lekarza i poddaćjego zaleceniom.W przypadku konieczności zastosowania szczepień ochronnych należy jaknajszybciej skontaktować się z lekarzem podstawowej opieki zdrowotnej.

NIE JEDZ, ZWŁASZCZA NIE PODAWAJ DZIECIOM PRODUKTÓW, KTÓRE:

  • zostały zalane, a nie są hermetycznie opakowane, nawet jeśli nie wykazują oznak zepsucia.
  • mają zmieniony zapach, barwę, smak lub konsystencję
  • są w widoczny sposób zanieczyszczone lub posiadają obcy chemiczny zapach
  • są w opakowaniach pozbawionych etykiet, w związku z czym mogą być mylnie uznane za żywność, np. trujące oleje mineralne, zabarwione zboża siewne itp.
  • znajdowały się bez szczelnych opakowań w miejscach brudnych – w chlewach, oborach kurnikach itp.
  • są w puszkach o wydętych wieczkach (zbombażowane konserwy)
Nie zapomnij udostępnić: