Podwyższony cholesterol. Profilaktyka hipercholesterolemii
Hipercholesterolemia to podwyższony poziom cholesterolu we krwi. Zwiększa ryzyko zaburzeń w układzie krążenia, przede wszystkim zawału serca i udaru mózgu. 60% dorosłych w naszym kraju ma podwyższony cholesterol. Jednak tylko nieliczni są świadomi swojego stanu zdrowia i stosują odpowiednie leczenie.
Cholesterol jest obecny we krwi i wszystkich komórkach człowieka. Uczestniczy w produkcji hormonów płciowych, wytwarzaniu witaminy D i w syntezie kwasów żółciowych. Odgrywa ważną rolę w pracy mózgu. Występuje w dwóch frakcjach
- (zły cholesterol) – odpowiada za odkładanie się cząsteczek cholesterolu w ścianach tętnic. Powoduje miażdżycę, zaburzenia krążenia i zawał serca.
- (dobry cholesterol) – działa ochronnie na ściany naczyń i pełni funkcje przeciwmiażdżycowe.
Lipidogrampozwala ocenić stan gospodarki lipidowej organizmu. Badanie określa cholesterol całkowity, LDL, HDL i trójglicerydy we krwi.
Swój profil lipidowy możesz sprawdzić w ramach programu Profilaktyka 40 Plus -> https://pacjent.gov.pl/…/wystaw-sobie-e-skierowanie-na…
Zachęcamy również do skorzystania z Programu Profilaktyki Chorób Układu Krążenia – CHUK w ramach #NFZ. Przeznaczony jest dla osób w wieku 35-65 lat.
W zakresie programu wykonasz:
- badania biochemiczne krwi (cholesterol całkowity, LDL-cholesterol, HDL-cholesterol, triglicerydy i poziom cukru na czczo),
- pomiar ciśnienia tętniczego krwi oraz BMI.
Na podstawie wyników badań lekarz oceni ryzyko wystąpienia incydentu sercowo-naczyniowego. Zapytaj o ten program lekarza lub pielęgniarkę POZ. Wszystkie placówki podstawowej opieki zdrowotnej mają obowiązek realizacji tego programu.
Co możesz zrobić, by obniżyć poziom cholesterolu?
- Bądź aktywny fizycznie!
- Zrezygnuj z palenia papierosów i nadużywania alkoholu.
- Spożywaj regularnie posiłki.
- Zastąp tłuszcz zwierzęcy roślinnym, ogranicz spożycie smalcu, masła i śmietany, używaj oliwy z oliwek, oleju rzepakowego.
- Ogranicz spożycie tłustego mięsa.
- Jedz ryby morskie, orzechy i awokado bogate w kwasy tłuszczowe omega-3.
- Wyeliminuj z diety szkodliwe tłuszcze trans, obecne w margarynach, wyrobach cukierniczych, czekoladowych, zupach i sosach w proszku, żywności typu snack oraz fast food.
- Zamiast smażenia wybieraj gotowanie na parze i pieczenie.
- Ogranicz spożycie cukru, słodyczy.
- Zwiększ spożycie błonnika pokarmowego.
- Zastąp białe pieczywo pełnoziarnistym, postaw na kasze, razowy makaron i brązowy ryż oraz rośliny strączkowe; Owoce tj. jabłka i gruszki jedz ze skórką.
Polecane artykuły w tej kategorii
Ogłoszenie Burmistrza Brzegu w sprawie konsultacji Projektu uchwały Rady Miejskiej Brzegu z dnia 07.02.2025 r. w sprawie trybu udzielania i rozliczania dotacji dla niepublicznych przedszkoli, niepublicznych szkół podstawowych i innych form wychowania przedszkolnego prowadzonych przez osoby fizyczne i prawne inne niż jednostka samorządu terytorialnego na terenie Gminy Brzeg oraz trybu przeprowadzenia kontroli prawidłowości pobrania i wykorzystania udzielonej dotacji
Ogłoszenie Burmistrza Brzegu Burmistrz Brzegu ogłasza z dniem 10.02.2025 r. przeprowadzenie konsultacji z organizacjami pozarządowymi i innymi podmiotami wymienionymi w art. 3 ust. 3 ustawy...
Komunikat Burmistrza Brzegu w sprawie kwalifikacji wojskowej w 2025 roku
KOMUNIKAT Burmistrz Brzegu informuje, że trwa obecnie kwalifikacja wojskowa dla gminy Brzeg. Powiatowa Komisja Lekarska przyjmuje na ul. Piastowskiej 14, 49-300 Brzeg (wejście od ul. Spacerowej) w...
85. rocznica pierwszej masowej deportacji Polaków na Sybir
W kościele pw. Św. Mikołaja odbyła się uroczysta msza, w trakcie której uczczono pamięć 85. rocznicy pierwszej masowej deportacji Polaków na Sybir. W uroczystości wzięły udział poczty...