Skróty klawiszowe

  • TAB kolejny element
  • / wyszukiwarka
  • CTRL (CMD) + powiększenie widoku
  • CTRL (CMD) - zmniejszenie widoku
Data publikacji artykułu: 2 sierpnia, 2023 Tytuł artykułu

Podwyższony cholesterol. Profilaktyka hipercholesterolemii

Treść artykułu

Hipercholesterolemia to podwyższony poziom cholesterolu we krwi. Zwiększa ryzyko zaburzeń w układzie krążenia, przede wszystkim zawału serca i udaru mózgu. 60% dorosłych w naszym kraju ma podwyższony cholesterol. Jednak tylko nieliczni są świadomi swojego stanu zdrowia i stosują odpowiednie leczenie.

​Cholesterol jest obecny we krwi i wszystkich komórkach człowieka. Uczestniczy w produkcji hormonów płciowych, wytwarzaniu witaminy D i w syntezie kwasów żółciowych. Odgrywa ważną rolę w pracy mózgu. Występuje w dwóch frakcjach

  • (zły cholesterol) – odpowiada za odkładanie się cząsteczek cholesterolu w ścianach tętnic. Powoduje miażdżycę, zaburzenia krążenia i zawał serca.
  • (dobry cholesterol) – działa ochronnie na ściany naczyń i pełni funkcje przeciwmiażdżycowe.

Lipidogrampozwala ocenić stan gospodarki lipidowej organizmu. Badanie określa cholesterol całkowity, LDL, HDL i trójglicerydy we krwi.

Swój profil lipidowy możesz sprawdzić w ramach programu Profilaktyka 40 Plus -> https://pacjent.gov.pl/…/wystaw-sobie-e-skierowanie-na…

​ Zachęcamy również do skorzystania z Programu Profilaktyki Chorób Układu Krążenia – CHUK w ramach #NFZ. Przeznaczony jest dla osób w wieku 35-65 lat.

W zakresie programu wykonasz:

  • badania biochemiczne krwi (cholesterol całkowity, LDL-cholesterol, HDL-cholesterol, triglicerydy i poziom cukru na czczo),
  • pomiar ciśnienia tętniczego krwi oraz BMI.

​Na podstawie wyników badań lekarz oceni ryzyko wystąpienia incydentu sercowo-naczyniowego. Zapytaj o ten program lekarza lub pielęgniarkę POZ. Wszystkie placówki podstawowej opieki zdrowotnej mają obowiązek realizacji tego programu.

Co możesz zrobić, by obniżyć poziom cholesterolu?

  • ​Bądź aktywny fizycznie!
  • Zrezygnuj z palenia papierosów i nadużywania alkoholu.
  • Spożywaj regularnie posiłki.
  • Zastąp tłuszcz zwierzęcy roślinnym, ogranicz spożycie smalcu, masła i śmietany, używaj oliwy z oliwek, oleju rzepakowego.
  • Ogranicz spożycie tłustego mięsa.
  • Jedz ryby morskie, orzechy i awokado bogate w kwasy tłuszczowe omega-3.
  • Wyeliminuj z diety szkodliwe tłuszcze trans, obecne w margarynach, wyrobach cukierniczych, czekoladowych, zupach i sosach w proszku, żywności typu snack oraz fast food.
  • Zamiast smażenia wybieraj gotowanie na parze i pieczenie.
  • Ogranicz spożycie cukru, słodyczy.
  • Zwiększ spożycie błonnika pokarmowego.
  • Zastąp białe pieczywo pełnoziarnistym, postaw na kasze, razowy makaron i brązowy ryż oraz rośliny strączkowe; Owoce tj. jabłka i gruszki jedz ze skórką.
Nie zapomnij udostępnić: