Podwyższony cholesterol. Profilaktyka hipercholesterolemii
Hipercholesterolemia to podwyższony poziom cholesterolu we krwi. Zwiększa ryzyko zaburzeń w układzie krążenia, przede wszystkim zawału serca i udaru mózgu. 60% dorosłych w naszym kraju ma podwyższony cholesterol. Jednak tylko nieliczni są świadomi swojego stanu zdrowia i stosują odpowiednie leczenie.
Cholesterol jest obecny we krwi i wszystkich komórkach człowieka. Uczestniczy w produkcji hormonów płciowych, wytwarzaniu witaminy D i w syntezie kwasów żółciowych. Odgrywa ważną rolę w pracy mózgu. Występuje w dwóch frakcjach
- (zły cholesterol) – odpowiada za odkładanie się cząsteczek cholesterolu w ścianach tętnic. Powoduje miażdżycę, zaburzenia krążenia i zawał serca.
- (dobry cholesterol) – działa ochronnie na ściany naczyń i pełni funkcje przeciwmiażdżycowe.
Lipidogrampozwala ocenić stan gospodarki lipidowej organizmu. Badanie określa cholesterol całkowity, LDL, HDL i trójglicerydy we krwi.
Swój profil lipidowy możesz sprawdzić w ramach programu Profilaktyka 40 Plus -> https://pacjent.gov.pl/…/wystaw-sobie-e-skierowanie-na…
Zachęcamy również do skorzystania z Programu Profilaktyki Chorób Układu Krążenia – CHUK w ramach #NFZ. Przeznaczony jest dla osób w wieku 35-65 lat.
W zakresie programu wykonasz:
- badania biochemiczne krwi (cholesterol całkowity, LDL-cholesterol, HDL-cholesterol, triglicerydy i poziom cukru na czczo),
- pomiar ciśnienia tętniczego krwi oraz BMI.
Na podstawie wyników badań lekarz oceni ryzyko wystąpienia incydentu sercowo-naczyniowego. Zapytaj o ten program lekarza lub pielęgniarkę POZ. Wszystkie placówki podstawowej opieki zdrowotnej mają obowiązek realizacji tego programu.
Co możesz zrobić, by obniżyć poziom cholesterolu?
- Bądź aktywny fizycznie!
- Zrezygnuj z palenia papierosów i nadużywania alkoholu.
- Spożywaj regularnie posiłki.
- Zastąp tłuszcz zwierzęcy roślinnym, ogranicz spożycie smalcu, masła i śmietany, używaj oliwy z oliwek, oleju rzepakowego.
- Ogranicz spożycie tłustego mięsa.
- Jedz ryby morskie, orzechy i awokado bogate w kwasy tłuszczowe omega-3.
- Wyeliminuj z diety szkodliwe tłuszcze trans, obecne w margarynach, wyrobach cukierniczych, czekoladowych, zupach i sosach w proszku, żywności typu snack oraz fast food.
- Zamiast smażenia wybieraj gotowanie na parze i pieczenie.
- Ogranicz spożycie cukru, słodyczy.
- Zwiększ spożycie błonnika pokarmowego.
- Zastąp białe pieczywo pełnoziarnistym, postaw na kasze, razowy makaron i brązowy ryż oraz rośliny strączkowe; Owoce tj. jabłka i gruszki jedz ze skórką.
Polecane artykuły w tej kategorii
Podczas mrozów zwracajmy uwagę na bezdomnych i osoby starsze!
Trwa akcja Straży Miejskiej oraz Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej związana z pomocą bezdomnym. Patrolowane są wszystkie pustostany oraz opuszczone altanki działkowe. Strażnicy i...
Narada kierowników
4 grudnia 2023 roku, w gabinecie Burmistrza Brzegu Jerzego Wrębiaka odbyła się narada kierowników biur Urzędu Miasta. Rozmawiano na temat bieżących spraw, inwestycji oraz wydarzeń w...
Zaproszenie do konsultacji projektu uchwały Sejmiku Województwa Opolskiego w sprawie wyrażenia zgody na utworzenie Młodzieżowego Sejmiku Województwa Opolskiego i nadania Statutu
Uchwałą nr 11067/2023 Zarządu Województwa Opolskiego z dnia 27 listopada 2023 roku rozpoczynają się konsultacje projektu uchwały Sejmiku Województwa Opolskiego w sprawie wyrażenia zgody na...